De 4 hoekstenen van human-centered design

28.11.2019 · 3 minuten read

Kies je resoluut voor de human-centered designmethodologie? Een goede keuze!

Toch is het niet zo’n goed idee om daar halsoverkop aan te beginnen. Er zijn immers enkele ‘human-centered design principles’ die je tijdens het traject in je achterhoofd moet houden. Wij zetten de belangrijkste principes even op een rij.

1. Focus je op je doelgroep

De naam dekt in dit geval de volledige lading. Een human-centered oplossing moet zich in eerste instantie op de juiste personen (vandaar ‘human) richten (en daar komt ‘centered’ vandaan).

Deze personen zullen uiteindelijk ook jouw oplossing gebruiken. Het maakt dus niet uit wat je creëert, zolang je maar weet voor wie je het creëert. Ga daarom op zoek naar een antwoord op de volgende vragen:

  • Wie zal het eindproduct gebruiken?
  • Wanneer, waar of hoe zullen ze dat doen?
  • Waarom hebben gebruikers jouw oplossing nodig?

Een doordacht antwoord op bovenstaande vragen is een cruciale stap in een succesvol human-centered product.

2. Ontdek hoe hun noden matchen met die van jou

De juiste doelgroepen zijn het eerste (en belangrijkste) uitgangspunt van human-centered design. Toch is het van cruciaal belang dat een human-centered product ook een bepaalde businesswaarde met zich meebrengt.

Extra omzet is in de meeste gevallen het ultieme einddoel. Dat betekent niet per se dat ieder idee voor directe omzet moet zorgen. Een sterke oplossing kan op verschillende manieren bijdragen aan dat einddoel:

  • Extra leads aantrekken
  • Nieuwe subdoelgroepen bereiken
  • Groeimogelijkheden in een nieuw domein ontdekken

Zorg voor een product dat inspeelt op de noden van je doelpubliek én bijdraagt aan het vooropgestelde doel. Wanneer dat niet het geval is, is jouw nieuwe idee hoogstwaarschijnlijk geen lang leven beschoren.

3. Pick your battles

Eén ding zal razendsnel duidelijk worden: jouw doelgroepen kampen met verschillende problemen. Dat betekent uiteraard niet dat jij ze allemaal moet oplossen!

Sommige oplossingen hebben namelijk niet genoeg bedrijfswaarde, soms is de impact op de doelgroepen veel te beperkt. We adviseren je daarom om goed na te denken en al hun problemen in verschillende categorieën te verdelen.

Dringende problemen, waarbij je doelpubliek vraagt naar een gepaste oplossing. Airbnb is in deze categorie een mooi voorbeeld. Ze boden een gepast antwoord op de woekerprijzen in de reissector.

Sluimerende problemen, waarbij je doelgroep (nog) niet weet dat ze een probleem hebben. Een gekend voorbeeld is Spotify, waarbij gebruikers niet wisten dat ze zo gemakkelijk muziek konden beluisteren.

Non-issues. Kleine zaken die een beetje ergernis veroorzaken. Toch is de ergernis te klein om een oplossing te zoeken of te hanteren.

Wanneer je hier een zicht op hebt, kan je een timeline uittekenen en oplossingen voor problemen creëren.

4. Systemen als laatste

Een systeem zorgt niet dat een probleem verdwijnt. Je human-centered product moet dus in eerste instantie systeem-onafhankelijk zijn. Je bouwt in op dat moment ook geen app, tool of platform. Je bouwt een oplossing voor een bepaald probleem of biedt het antwoord op een bepaalde nood.

Pas wanneer je weet hoe dat probleem eruit ziet, wat het eindresultaat is en wat de mogelijkheden zijn, is het tijd om een vorm te kiezen. Dat kan een systeem, platform, tool, … of zelfs een prototype zijn!