3 take-aways van Awwwards Amsterdam 2020
Een tijdje terug trok het hele Lunar-team naar Amsterdam. We gingen natuurlijk niet naar de stad langs de Amstel voor een citytrip, maar bezochten ook de jaarlijkse Awwwards-conferentie. Daar kregen we heel wat interessante inzichten, die we graag met je delen.
First things first: wat is Awwwwards?
Awwwards is een platform waarop internationale digitale talenten iedere dag opnieuw de beste websites in de kijker zetten. Met andere woorden: Awwwards zijn de Oscars van het internet, en hun jury kiest elke dag opnieuw de winnaars.
Awwwards Amsterdam 2020 in 3 key take-aways
Het spreekt voor zich dat we tijdens dit belangrijke evenement veel interessante inzichten kregen. Jammer genoeg is het vrijwel onmogelijk om ze allemaal met je te delen. Toch delen we graag de 3 belangrijkste webtrends voor 2020.
1. F*ck Digital Sameness
Als er tijdens de Awwwards-conferentie in Amsterdam één onderwerp meermaals werd aangehaald, dan was het wel 'digital sameness'. Het internet loopt langzaam maar zeker vol met websites die bijna identiek zijn aan elkaar. Je begrijpt me wel; een grote header met een slogan en een call-to-action, het logo linksboven, de navigatie op een rijtje bovenaan, ... en ga zo maar door.
Het kan een voordeel zijn voor de gebruiksvriendelijkheid, maar hoe springt jouw bedrijf eruit in het digitale tijdperk? Je niet verwachten dat potentiële klanten jouw website onthouden als je concurrenten precies hetzelfde doen. Mensen hebben het vaak over innovatie, en toch heeft iedereen dezelfde soort website.
Als designers en developers hebben we dus de verantwoordelijkheid om te experimenteren en met innovatieve ideeën op de proppen te komen. We creëren een digitaal product, maar we mogen niet vergeten dat onze gebruikers ook gewoon mensen zijn. Het zijn geen robots die bestaan uit algoritmen en logica. Mensen laten zich leiden door hun gevoelens, dus het wordt tijd om het internet wat menselijker te maken.
2. Static is not an option
Animatie is een perfecte manier om een digitaal product menselijker te maken en je verhaal te vertellen. Wij zijn zelf al lange tijd fan van animatie, maar tijdens de conferentie werd nog maar eens duidelijk hoe belangrijk dit is om je te onderscheiden van de massa.
Voordat Steve Jobs in 2010 het einde aankondigde, was Flash verantwoordelijk voor het meest creatieve en experimentele tijdperk dat het internet ooit gekend heeft. Dankzij de technologische vooruitgang van de afgelopen jaren werden al deze effecten opnieuw mogelijk. Bovendien is de wereld waarin we leven helemaal niet statisch, dus waarom zou onze digitale wereld zo blijven? Je kan je verhaal vertellen door middel van animaties zoals parallax, preloaders, micro-interacties, pagina-overgangen, kinetische typografie, AR, VR,... De mogelijkheden zijn eindeloos.
1 ding is zeker; static is not an option.
3. Letters are the new black
Typografische websites zijn al enige tijd in opmars, wat ook te merken was tijdens de verschillende talks. Recente technische CSS-verbeteringen geven ons de mogelijkheid om te experimenteren met letters in animatie en opmaak. Vroeger was tekst louter functioneel, nu wordt het vaak creatief gebruikt om een bepaalde sfeer en persoonlijkheid aan een website te geven. Typografie wordt daardoor eigenlijk het concept van jouw website.
De paragrafen hebben een esthetische waarde en de lay-out breekt met de typische blokdozen, waardoor je meer de uitstraling van een tijdschrift verkrijgt. Een belangrijk onderdeel hiervan is de combinatie van verschillende lettertypes, elk met een eigen persoonlijkheid.
Afbeeldingen en video maken plaats voor typografie als primaire designelement, wat de laadtijd van een website fors verbetert. Grotere lettertypes zijn niet alleen trendy, maar verhogen ook de gebruiksvriendelijkheid van een website. Je hoeft niet meer met je neus tegen een scherm te zitten, de fonts springen in je oog!