Human-centered design: het geheime wapen van innovatieve bedrijven

28.02.2020 · 3 minuten read

Uber, Airbnb, Spotify, … Al deze disruptors keerden hun sector volledig ondersteboven. Het lijkt zelfs alsof ze er geen moeite voor moesten doen. Wat maakt deze bedrijven een stuk succesvoller dan hun voorgangers of latere kopieën? We kunnen alvast één geheim verklappen: het ligt niet aan de gebruiker. En toch heeft de gebruiker er alles mee te maken!

Deze innovatieve oplossingen kwamen namelijk tot stand dankzij een vernieuwende designmethodologie. Human-centered design zorgt ervoor dat hun oplossing perfect inspeelt op de (onbewuste) noden van hun verschillende doelgroepen.

Dát is het grote geheim van hun succes.

Wat is human-centered design?

Soms doen twee (digitale) oplossingen exact hetzelfde. Toch is de ene een instant succes, terwijl de andere in een spreekwoordelijke vergeetput belandt. De populaire oplossing is doorgaans ook degene die meerwaarde brengt voor de business en inspeelt op de échte noden van de doelgroep. Een perfecte combinatie!

We creëren zo’n succesvolle toepassingen met behulp van human-centered design. Zo bouwen we oplossingen die voor de volle 100% gebaseerd zijn op de mensen die het gebruiken.

Human-centered design is een methode om doelgerichte (digitale) oplossingen te creëren. Deze oplossingen brengen de noden van gebruikers, de business requirements en het technologische aspect op een doordachte manier samen. Human-centered design is toepasbaar op producten, diensten en zelfs campagnes.

Waarom kiezen succesvolle bedrijven voor human-centered design?

De populariteit van human-centered design steeg de afgelopen jaren enorm. Wat maakt deze methodologie nu eigenlijk zo succesvol? Dat is voornamelijk te danken aan de grote digitaliseringsgolven en de veranderende eisen van potentiële gebruikers.

Succesvolle human-centered oplossingen spelen daarnaast ook naadloos in op:

  • De noden en verwachtingen van gebruikers
  • De mogelijkheden en eventuele beperktheden van het medium
  • De business requirements

Kortom: het is een must voor innovatieve en klantgerichte ondernemingen of organisaties die willen groeien. We vergelijken human-centered design als een grondlaag om verder te groeien op een gerichte manier.

Succesvolle human-centered designs

Slack

Slack ken je vast en zeker wel. Misschien gebruik je de populaire chattool zelfs in jouw bedrijf. Wist je dat Google ooit een eigen Slack-variant ontwikkelde? Toch was Google Wave niet meteen een succes. Sterker zelfs: enkele jaren na de lancering stopte Google met de dienst.

Toch is Slack niet per se gebruiksvriendelijker dan Google Wave. Slack wist wél beter in te spelen op de (groeiende) noden van de gebruikers. Tijdens de lanceringsperiode van Wave was er minder nood aan professionele tools om samen te werken. Slack groeide wanneer de marktvraag steeg, en bouwde langzaam maar zeker extra functies bij. Zo won deze flexibele en gerichte app de strijd tegen een uit de kluiten gewassen platform van Google.

Dat is het resultaat van een doordachte strategie waarbij écht werd ingezet op de problemen van de markt.

Apple

We moeten heel eerlijk zijn: Apple-producten zijn niet per se de beste producten op de markt. Toch bieden ze doorgaans een ongekende human-centered oplossing. Zo maakten Steve Jobs & Co voor eens en altijd een eind aan onnodige toetsen, lieten ze laptoppoorten wegvallen, … Allemaal lang voordat gebruikers er écht een hekel aan kregen.

Daarbovenop lossen Apple-producten ook één groot probleem op. Ze hebben een perfecte samensmelting tussen hard- en software. Hierdoor weten potentiële kopers dat ze een perfecte combinatie in een mooi design krijgen.

Spotify

Spotify zette de muziekwereld op z’n kop, vooraleer de muziekwereld besefte dat het echt nodig was. Enkele jaren geleden was muziek “gratis” te vinden op diverse sites. Die sites vergden echter heel wat moeite van de luisteraars. Ze moesten op zoek gaan naar de juiste (ofwel virusvrije) files, wachten op een download en vertrouwen op allerhande programma’s.

Toen kwam Spotify. De muziekapp steeg meteen naar de top charts in de App & Play Stores. Spotify maakt muziek toegankelijker en overzichtelijker voor een relatief laag maandelijks bedrag.